Monday 20th May 2019 11:47:19 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Performanță feminină românească pe Vf. Ama Dablam, din Himalaya

În data de 22 octombrie, ora 10 AM, Laura Mareș, sportiv legitimat al Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, însoțită de Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, a reușit ascensiunea celui mai înalt punct al muntelui Ama Dablam 6812 m din Himalaya, Nepal, fără suport Sherpa și fără utilizarea de oxigen îmbuteliat. 

Expediția a început în 5 octombrie în Kathmandu, cei doi urmând o etapă necesară de aclimatizare pe Valea Kumbu spre tabăra de bază a Ama Dablam și prin ture repetate pe munte, timp în care și-au amenajat singuri cele două tabere intermediare spre vârf.

Mai mult...

175 de ani de la prima ascensiune a Mt. Damavand, Iran

Pentru a aniversa 175 de ani de la prima ascensiune a muntelui Damavand din Iran, Federația de Alpinism și Escaladă Sportivă din Iran (IMSCF), prin intermediul F.R.A.E., invită pe cei doritori să ia parte la proiectul Damavand 2018.

Datorită experienței recunoscute a alpiniștilor români, organizatorii sunt interesați de prezența unui reprezentant din partea României. IMSCF va suporta cheltuielile de cazare, masă și transport intern (exceptând avionul) pentru un alpinist român cu palmares internațional.

Evenimentul va consta în două expediții spre vârf, perioadele de desfășurare fiind 22 iulie – 2 august și 26 iulie – 1 august 2018.

Detalii despre organizare (program, cazare, echipament necesar) se regăsesc în acest document.

Pentru informații suplimentare, contactați-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. 

 

Accidentul din M-ții Retezat, 22 aprilie. Comentarii și completări.

Completările Federației Române de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.) la răspunsul din data de 09.06.2017 al Ministerului Tineretului și Sportului către d-na Larisa Ghițulescu, cu referire la întrebările și comentariile adresate F.R.A.E. și MTS de d-nei în urma accidentului din M-ții Retezat din 22.04.2017

(a se vedea întrebările și comentariile d-nei Ghițulescu aici https://www.facebook.com/larisa.ghitulescu/posts/10210460650927303 și răspunsul MTS aici https://www.facebook.com/larisa.ghitulescu/posts/10210879193470605?pnref=story)

  1. Cum veți acționa, concret, pentru a corecta actuala stare de fapt, pe următoarele paliere?: 

a.      LEGISLATIV: Actualizarea legilor astfel încât copiii să nu mai fie expuși la altitudine mare* - expediții cu girul MTS în țările unde sunt munți înalți -, dar și în situații în care sunt avertizări de risc iminent de avalanșă - cazul Retezat.

Context: În multe țări accesul copiilor la altitudine ridicată este interzis prin lege. „Dacă ai sub 14 ani nu ți se permite accesul. Procedura e de a în judecată statul argentinian și de a obține hotărâre judecătorească” – declarație Ovidiu Popescu, despre ascensiunea Getei

Răspuns:

Citat: „(…) actualizarea legilor astfel încât copiii să nu mai fie expuși la altitudine mare”, cu referire la raportul „Consensus Statement UIAA Medical Commission, vol. 9, Children at Altitude, 2008”, Meijer, H.J. & Jean, D.

F.R.A.E consideră necesar a sublinia câteva aspecte ce reies atât din raportul mai sus menționat, cât și din alte documente ce au stat la baza formulării acestuia, între altele, declarația din 12 martie 2001 „Children at High Altitude: an International Consensus Statement by an Ad Hoc Committee of the International Society for Mountain Medicine” (ISMM – Societatea Internațională pentru Medicină Montană), care vizează posibilele efecte ale altitudinii înalte asupra copiilor:

Mai mult...

Accidentul din M-ții Retezat, 22 aprilie. Comunicat.

                     

 

Poziția comună a Federației Române de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E), a Asociațiilor Profesionale de Ghizi Montani A.G.M.R. și S.G.L.M., a Clubului Alpin Român (C.A.R) și a Clubului Sportiv Vertical Sport în urma accidentului din Munții Retezat, de sâmbătă, 22 aprilie 2017

  • Având în vedere lipsa informațiilor exacte despre evenimentele produse,
  • ținând cont că cele două ture de grup desfășurate în weekendul 21-22 aprilie în munții Retezat au implicat ghizi montani sau persoane care și-au atribuit un astfel de rol, iar una dintre aceste acțiuni a avut ca victime sportivi de performanță legitimați F.R.A.E.,
  • luând în considerare că alpinismul este activitate cu un grad implicit de risc, iar acțiunile în zone alpine, fie acestea turistice sau sportive, trebuie să țină cont de acest caracter,
  • și recunoscând importanța publică a acestui subiect

Poziția comună a Asociațiilor Profesionale de Ghizi Montani AGMR și SGLM, a Clubului Alpin Român (CAR), a Clubului Sportiv Vertical Sport și a Federației Române de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.) este următoarea:

Mai mult...

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter