Thursday 17th January 2019 02:05:32 AM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Premieră în Bucegi: traseul Xibalba

RUTĂ NOUĂ: Alexandru Lungan și Nagy Rudolf au reușit ascensiunea unei rute noi pe Peretele Văii Albe din Masivul Bucegi, cu grad de dificultate 6a+ (iunie 2015)

Cățărătorii Lungan Alexandru și Nagy Rudolf au reușit, în premieră, ascensiunea traseului Xibalbla din Valea Albă – Circul 3, la începutul lunii iunie 2015.
Xibalba [She-bal-ba] este câteodată numit locul temut. Provine din cultura Maya și înseamnă locul de sub pământ condus de 12 zei care îmbracă diferite forme: boală, însetare, foamete, durere și moarte.

Descrierea, pe scurt, a acestei rute:

  • Masivul muntos: Bucegi
  • Zona din masiv (perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 3
  • Altitudinea de plecare: 1.800m
  • Diferența de nivel: 250m
  • Orientare: S-V
  • Grad impus: 6a+
  • Calitatea asigurărilor: Bună, dar necesită asigurări mobile
  • Calitatea stâncii: Foarte bună, puțin friabilă la ultimele lungimi

Acces:
Acesta se face din Verdeața pe Valea Albă, pe primul vâlcel din dreapta, până la un perete vertical. Acolo începe traseul, care pleacă din partea dreaptă a peretelui în stânga, de un mic diedru cu 2 pitoane.

Retragere:
Traseul dă în Brâna mare a Coștilei, de unde se poate coborî spre Refugiul Coștila urmând Creasta Văii Albe și Brâna Aeriană. De asemenea, se poate ieși pe platou prin Hornul lui Gelepeanu.

Pentru raportul complet al turei descris de cei doi cățărători, vizitați: http://eclimb.ro/topo.php?crt=175&n=Traseu_Xibalba. Acest proiect a fost posibil cu sprijinul Federației Române de Alpinism și Escaladă.


Note:

  • Textul, fotografiile, descrierea rutei și opiniile exprimate în acest raport de tură, precum și consecințele ce pot deriva din acesta aparțin în totalitate echipei de cățărători.
  • FRAE sprijină, încurajează și promovează proiectele cu valoare de noutate și performanță. Dacă ați realizat un astfel de proiect sau aveți în vedere să faceți acest lucru, vă rugăm să ne contactați pentru a contribui la popularizarea acestuia în sânul comunității alpine, jurnaliștilor, partenerilor și publicului, la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. De asemenea, dacă sunteți utilizator de Twitter, ne puteți notifica cu privire la noutăți și evenimente, folosind eticheta @FRAE_Oficial. Vom redistribui cele mai valoroase noutăți pe site-ul federației, în timp real. Vă mulțumim și vă urăm succes!

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter