Friday 19th April 2019 07:59:46 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Expediție pe cel mai înalt vulcan din lume: Ojos del Salado

 

Dor Geta Popescu, 12 ani, membră a Clubului Sportiv Montan Altitudine, plănuiește o expediție pe Ojos del Salado (6.893m), cel mai înalt vulcan din America de Sud și din lume, în perioada 24 noiembrie-14 decembrie 2015.

Ojos del Salado, aflat la granița dintre Chile și Argentina, face parte din lanțul muntos Anzii Cordilieri și a fost escaladat pentru prima oară în 1937.

Miza proiectului lui Dor Geta Popescu (foto) este stabilirea unui record de vârstă pentru acest vârf, informează clubul din care tânăra alpinistă face parte. La data la care este programată escaladarea vulcanului, Dor Geta Popescu va avea 12 ani și 6 luni.

Recordul actual de vârstă, 14 ani, îl deține Crina Coco Popescu, ea escaladând Ojos del Salado pe data de 28 decembrie 2008.

Dor Geta Popescu este componentă a Lotului Național de Escaladă Copii, având titluri de campioană naționala la categorii de vârstă, clasări pe podium la competițiile Balcanice și Concursurile de Grand Șlam Europene.

De la vârsta de 10 ani participă la expediții în munți înalți, stabilind, la momentul ascensiunilor, recorduri de vârstă pe Mt. Ararat - 5.165m (2013, la 10 ani), Sabalan - 4.811m, Damavand - 5.671m (2014, la 11 ani), unul european, pe Elbrus - 5.642m (2015, la 12 ani) și unul național pe Kilimanjaro - 5.895m (2015, la 12 ani), ca membră a Altitude Expeditions Team. Ea se antrenează în sălile de escaladă și în cadrul ascensiunilor de vară și de iarnă ale Circuitului 7 Munți din Grădina Carpaților.

  “Alpinismul de altitudine și escalada mă definesc și mă fac să mă simt fericită și specială. Faptul că 8 alpiniști au încheiat 7 Volcanoes, 422 Circuitul 7 Summits și nici o alpinistă nu a realizat ambele circuite mă face să lupt pentru acest loc. Performanța si recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivația antrenamentelor și pregătirii mele generale”, a declarat ea.

Dor Geta Popescu are ca obiectiv finalizarea  Circuitului 7 Volcanoes (cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent) și Circuitul 7 Summits (cel mai înalt vârf de pe fiecare continent) până la vârsta de 14 ani, în anul 2017, și să devină prima alpinistă din lume care încheie cele două circuite.

Sponsorii expediției:

(Sursă: Clubul Sportiv Montan Altitudine)

Foto deschidere: Ojos del Salado, 2012, credit: Ulla Lohmann


Notă: FRAE promovează proiectele membrilor săi, cu valoare de noutate și de performanță. Responsabilitatea informațiilor difuzate prin canalele Federației (site, newsletter, rețelele sociale) le revine autorilor.

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter