Wednesday 21st August 2019 04:20:08 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Premiile Sportivul Anului 2015

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) a desemnat cei mai buni sportivi ai anului 2015

 

Bucuresti, 31.03.2016: La finalul anului 2015, membrii Biroului Federal al FRAE au premiat, pe ramuri sportive, rezultatele și realizările meritorii din competițiile internaționale sau cu relevanță în lumea alpină mondială, și națională în Campionate Naționale și Cupa României.

Au fost desemnați, pe fiecare disciplină sportivă din cadrul FRAE, următorii sportivi afiliați Federației, pe categoriile seniori și copii:

ALPINISM TEHNIC

Cea mai valoroasă realizare în domeniul alpinismului tehnic în expediții externe a aparținut echipei Aurel Sălășan (component al clubului Alternative Timișoara)  -  Alin Stană. Aceștia au ajuns pe vârful Fitz Roy din Patagonia (3.405m), aflat la granița dintre Argentina și Chile, pe ruta Franco-Argentina, cotată cu calificativul ED (extrem de dificilă). Urcată pentru prima oară în 1952 de către alpiniștii francezi Lionel Terray și Guido Magnone, această rută, aflată pe fața de sud-est a Fitz Roy și prezentând lungi fețe de granit și vreme imprevizibilă, este, în ciuda diferenței de nivel medii, de 650m, și a gradului 6a+/6c, una dintre cele mai tehnice și grele ascensiuni alpine din populara zonă patagoniană.

SCHI – ALPINISM

Pentru foarte bunele clasări în competițiile externe și naționale, respectiv cea mai bună participare românească de la Campionatul Mondial de Schi-Alpinism de la Verbier, Elveția, din luna februarie, locul 1 în cadrul Vertical Race Postăvaru Night, și locul 1 la proba individuală Ski Alpinism Race, desfașurată la Bâlea Lac, ambele în luna martie, sportivul Viorel Pălici a fost desemnat cel mai bun schi-alpinist român al anului 2015. Pălici este sportiv la Clubul Sportiv Aplicativ Militar Bucegi Predeal și component al Lotului National de Schi Alpinism. 

ALPINISM DE ALTITUDINE

În ciuda numeroaselor expediții din sezonul de primăvară în Himalaya, niciuna nu a putut fi finalizată, din cauza cutremurului ce a lovit Nepalul în aprilie 2015. Aceastea au aparținut sportivilor Horia Colibășanu, cu proiectul Manaslu (8.163m), Nepal – tentativă de coborâre cu schiurile de la 8.000 de metri; tentativă pe fața nordică (rută nouă), Alex Găvan, cu proiectul Lhotse (8.516m), Nepal, Justin Ionescu, cu proiectul Everest (8.848m), ruta sudică, Nepal, fără oxigen suplimentar, Zsolt Torok – Everest (8.848m), ruta sudică, Nepal, cu oxigen suplimentar și Teofil Vlad – Everest (8.848m), ruta nordică, Tibet, cu oxigen suplimentar,

Datorită ascensiunii reușite a celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.873m), Argentina, sportiva Dor Geta Popescu, 12 ani, legitimată a Clubului Sportiv Montan Altitudine Râșnov, a fost numită sportivul anului la această disciplină, categoria copii. Ojos del Salado este al patrulea vârf din Circuitul 7 Volcanoes al tinerei românce, după Damavand (Iran, Asia), Kilimanjaro (Tanzania. Africa) și Elbrus (Rusia, Europa).

ESCALADĂ

Cea  mai bună performanță în escalada sportivă a avut-o Darius Râpă, 9 ani, membru al Alpin Club Carpatic și component al Lotului Național de Escaladă – copii. Datorită locului 1 obținut la probele de dificultate și bouldering, Râpă a câștigat poziția a 2-a în cadrul concursului de grand slam de la Petzen, Austria, din 10-12 iulie 2015, în urma unei strânse competiții cu bulgarul Nikolay Rusev.

 

 

Președinte 

Justin Ionescu

 Tags: Escaladă, FRAE, Federatia Romana de Alpinism si Escalada, schi alpinism, Alpinism

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter