Monday 24th June 2019 12:19:21 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Expediții românești în Himalaya, primăvara 2019

Lhotse, 8.519m

În data de 21 mai 2019, ora 11:30, Gina Bădescu, 46 de ani, sportiv legitimat al Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, împreună cu Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, a reușit prima ascensiune românească la peste 8.000m a anului, pe cel mai înalt punct al muntelui Lhotse (8.516 m) din Himalaya, Nepal.

Cea mai mare altitudine atinsă până acum de o alpinistă din România.

Expediția, ce face parte din programul F.R.A.E. de susținere a alpinismului feminin românesc, a început în 15 aprilie în Kathmandu, luând drumul aeroportului Tenzing-Hillary din Lukla, considerat cel mai periculos din lume, și al taberei de bază Everest. Ehipa a atins vârful, apelând la aportul de oxigen suplimentar, pe ruta clasică. Ascensiunea vârfului a început în tabara 4, aflată la altitudinea de 7.800m, la ora 02 AM în 21 mai, și a durat 9,5h ore.

Mai mult...

Performanță feminină românească pe Vf. Ama Dablam, din Himalaya

În data de 22 octombrie, ora 10 AM, Laura Mareș, sportiv legitimat al Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, însoțită de Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, a reușit ascensiunea celui mai înalt punct al muntelui Ama Dablam 6812 m din Himalaya, Nepal, fără suport Sherpa și fără utilizarea de oxigen îmbuteliat. 

Expediția a început în 5 octombrie în Kathmandu, cei doi urmând o etapă necesară de aclimatizare pe Valea Kumbu spre tabăra de bază a Ama Dablam și prin ture repetate pe munte, timp în care și-au amenajat singuri cele două tabere intermediare spre vârf.

Mai mult...

175 de ani de la prima ascensiune a Mt. Damavand, Iran

Pentru a aniversa 175 de ani de la prima ascensiune a muntelui Damavand din Iran, Federația de Alpinism și Escaladă Sportivă din Iran (IMSCF), prin intermediul F.R.A.E., invită pe cei doritori să ia parte la proiectul Damavand 2018.

Datorită experienței recunoscute a alpiniștilor români, organizatorii sunt interesați de prezența unui reprezentant din partea României. IMSCF va suporta cheltuielile de cazare, masă și transport intern (exceptând avionul) pentru un alpinist român cu palmares internațional.

Evenimentul va consta în două expediții spre vârf, perioadele de desfășurare fiind 22 iulie – 2 august și 26 iulie – 1 august 2018.

Detalii despre organizare (program, cazare, echipament necesar) se regăsesc în acest document.

Pentru informații suplimentare, contactați-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. 

 

Accidentul din M-ții Retezat, 22 aprilie. Comentarii și completări.

Completările Federației Române de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.) la răspunsul din data de 09.06.2017 al Ministerului Tineretului și Sportului către d-na Larisa Ghițulescu, cu referire la întrebările și comentariile adresate F.R.A.E. și MTS de d-nei în urma accidentului din M-ții Retezat din 22.04.2017

(a se vedea întrebările și comentariile d-nei Ghițulescu aici https://www.facebook.com/larisa.ghitulescu/posts/10210460650927303 și răspunsul MTS aici https://www.facebook.com/larisa.ghitulescu/posts/10210879193470605?pnref=story)

  1. Cum veți acționa, concret, pentru a corecta actuala stare de fapt, pe următoarele paliere?: 

a.      LEGISLATIV: Actualizarea legilor astfel încât copiii să nu mai fie expuși la altitudine mare* - expediții cu girul MTS în țările unde sunt munți înalți -, dar și în situații în care sunt avertizări de risc iminent de avalanșă - cazul Retezat.

Context: În multe țări accesul copiilor la altitudine ridicată este interzis prin lege. „Dacă ai sub 14 ani nu ți se permite accesul. Procedura e de a în judecată statul argentinian și de a obține hotărâre judecătorească” – declarație Ovidiu Popescu, despre ascensiunea Getei

Răspuns:

Citat: „(…) actualizarea legilor astfel încât copiii să nu mai fie expuși la altitudine mare”, cu referire la raportul „Consensus Statement UIAA Medical Commission, vol. 9, Children at Altitude, 2008”, Meijer, H.J. & Jean, D.

F.R.A.E consideră necesar a sublinia câteva aspecte ce reies atât din raportul mai sus menționat, cât și din alte documente ce au stat la baza formulării acestuia, între altele, declarația din 12 martie 2001 „Children at High Altitude: an International Consensus Statement by an Ad Hoc Committee of the International Society for Mountain Medicine” (ISMM – Societatea Internațională pentru Medicină Montană), care vizează posibilele efecte ale altitudinii înalte asupra copiilor:

Mai mult...

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter