Sunday 21st July 2019 08:45:50 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Despre escaladă

Escalada sportivă constă în depășirea obstacolelor naturale sau artificiale ale unei suprafețe abrupte, beneficiind de puncte de asigurare la fața locului. Această activitate se poate efectua atât pe stâncă, cât și pe structuri artificiale.

La origine, escalada sportivă este strâns legată de alpinism. Acesta din urmă constă în realizarea de ascensiuni dificile pe munți. Primele obiective în alpinism au constat în atingerea unor vârfuri montane pe ruta cea mai facilă. În timp, acestea au vizat tot mai des parcurgerea unor trasee din ce în ce mai greu abordabile.

În România, escalada a început să fie practicată în anii ’80, mai mult pe stâncă. Prima competiție pe structură artificială a fost în anii ’90.

Criterii de performanță

În escaladă, performanța echivalează cu atingerea unui punct cât mai înalt pe un traseu marcat. În bouldering - formă de cățărare efectuată pe trasee scurte de 3-5 metri, astfel încât căderile să nu producă accidentări -  performanța este dată de numărul traseelor efectuate.

Viteza cu care este parcurs un traseu este un alt reper pentru performanță, în ambele discipline.

Atât escalada, cât și boulderingul au atras tot mai mulți adepți în ultimii ani – de aici și preocuparea FRAE de a crește această ramură sportivă.

Notă:

Competițiile de escaladă și bouldering (fie ele naționale sau municipale, de adulți, tineret sau copii) organizate sub egida F.R.A.E. vor funcționa având la bază regulamentul oficial al IFSC, putând interveni însă modificări impuse de specificul locației, ale masei de competitori, precum și de alte elemente. Toate trebuie să se regăsească în regulamentul ori formatul anunțat pentru fiecare competiție în parte.

Obiectivele FRAE pentru Escaladă:

  • FRAE își propune să organizeze regulat competiții de escaladă și bouldering;
  • Pe termen mediu (1-3) ani, Federația are ca obiectiv să constituie un lot național de escaladă puternic  - cu norme, antrenori și sportivi atent selecționați -, care să reprezinte România la competițiile internaționale.
  • Calificarea Lotului de Juniori la o finală de Cupă Mondială în următorii trei ani și câștigarea campionatelor regionale sunt două dintre dezideratele FRAE pentru  ridicarea nivelului de performanță a României la această disciplină sportivă.

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter