Thursday 20th September 2018 08:09:38 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

55 de ani de C.S.A.M „Bucegi”

Vineri, 11 noiembrie, Clubul Sportiv Aplicativ Militar „Bucegi” a sărbătorit la Predeal, la Baza de schi fond și biatlon de pe Valea Râșnoavei, 55 de ani de la înființarea sa. Mai exact, 55 de ani de când, în 1961, s-a format la Brașov Asociația Sportivă Armata (A.S.A.), ramură a A.S.A. București, cea pe care astăzi o știm drept C.S.A.M. „Bucegi”, după cum a fost redenumită în anul 2000.

Au participat membri în civil ai clubului, sportivi militari, personalul comandant al clubului, dar și reprezentanți ai Ministerului Apărării, în a cărui subordine este C.S.A.M. Au fost premiați rând pe rând, sportivi, antrenori, comandanți, pentru rezultatele în competiții și continuitatea eforturilor în menținerea clubului printre cele de top în România.

A.S.A. Brașov, a fost, de la înființarea Federației Române de Turism-Alpinism în 1967, iar prin urmașul C.S.A.M. este încă, unul dintre cele mai performante cluburi sportive din țară, ai cărui sportivi au realizat o mare parte dintre premierele în alpinism din acele timpuri. A fost o echipă de maeștri ai sportului, Aurel Irimia, Ladislau Karancsony, Dumitru Chivu, Nicolae Nagy, Matei Schenn, Cezar Manea, cu care Emilian Cristea a deschis zone de alpinism necercetate până atunci: Peretele Brânei, Peretele cu Florile, Peretele Sudic al Clăii Mari, Peretele Văii Lupului, Cheile Vârghișului, ori a stabilit trasee de mare dificultate în vechi zone alpine, Bucegi, Retezat, Piatra Craiului, Cheile Bicazului. Au participant constant la alpiniadele organizate de F.R.T.A., dând un lung șir de campioni naționali.

În istoria sa recentă, C.S.A.M. „Bucegi” a participat an de an la competițiile organizate de federația noastră, la care sportivii militari, cu meritul antrenorilor – colegul nostru și totodată antrenorul lotului național de Schi-Alpinism, Lucian Clinciu, a fost premiat și el în cadrul ceremoniei, pentru activitatea sa și rezultatele echipei sale – reușesc să se plaseze pe primele locuri în clasamentele naționale atât la escaladă, cât și la schi-alpinism. Nu de puține ori, sportivii proveniți de la C.S.A.M. au reprezentat România la competiții internaționale precum Campionate Mondiale și Europene, unde au ocupat locuri bune. Iar la competițiile balcanice, au obținut de multe ori locuri pe podium.

Pentru evoluția escaladei sportive și a schi-alpinismului, cele două discipline mai noi ale alpinismului, anul 2016 reprezintă un moment-cheie. Nu cu mult timp în urmă, în luna august, la Rio de Janeiro, Comitetul Internațional Olimpic a inclus escalada în programul oficial olimpic de la Tokyo 2020, și a acordat Federației Internaționale de Schi-Alpinism statutul de federație olimpică. Sunt, iată, șanse ca în următorul deceniu să fim reprezentați nu la una, ci la două olimpiade, atât cea de vară, cât și de iarnă.

Conceptul de competiție în alpinism nu este deloc nou în România, în anii comunismului acesta fiind organizat ca oricare alt sport, pierzându-și rolul de activitate turistică recreativă și dobândind unul pur sportiv. La nivel internațional, însă, lucrurile nu au stat deloc așa; dar iată că ele se schimbă.

Este un pas mare pentru dezvoltarea sporturilor federației și pentru noi aduce cu el un mare obiectiv, acela de a avea primul sportiv român participant la Jocurile Olimpice. Poate acesta va veni chiar din rândurile C.S.A.M.

Am fost și noi prezenți la ceremonie, și i-am cunoscut mai îndeaproape pe sportivii C.S.A.M. Sunt buni, sunt talentați și pasionați. Își doresc să poată participa la mai multe competiții internaționale, Mondiale, dar nu numai, unde să poată arăta ce pot și unde să își poată îmbunătăți portofoliul. Noi le dorim întocmai, la cât mai multă concurență și la cât mai bune rezultate.

La mulți ani!

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter