COMUNICAT, 7 aprilie 2015: Cinci alpiniști români se află în Nepal, respectiv în drum spre Tibet (China), pentru proiecte de expediții diferite în Himalaya, cel mai înalt lanț muntos din lume.
Potrivit informațiilor trimise Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE) sau făcute publice de către alpiniști, cele cinci proiecte sunt următoarele (listate în ordine alfabetică):
Colibășanu, Horia:
Proiect: Manaslu (8.163m) – Nepal, tentativă de coborâre cu schiurile de la 8.000 de metri; tentativă pe fața nordică (rută nouă)
Stil: fără oxigen suplimentar, fără șerpași
Găvan, Alex:
Proiect: Lhotse (8.516m) – Nepal
Stil: fără oxigen suplimentar, fără șerpași
Ionescu, Justin:
Proiect: Everest (8.848m), ruta sudică – Nepal
Stil: fără oxigen suplimentar, cu șerpași
Torok, Zsolt:
Proiect: Everest (8.848m), ruta sudică – Nepal
Stil: cu oxigen suplimentar, cu șerpași
Vlad, Teofil:
Proiect: Everest (8.848m), ruta nordică – Tibet
Stil: cu oxigen suplimentar, cu șerpași
Două dintre cele cinci proiecte în derulare au miză de premieră națională: o coborâre pe schiuri de la 8.000m (Horia Colibășanu) și ascensiunea celui mai înalt vârf al lumii, Everest, fără oxigen suplimentar (Justin Ionescu).
„Alpinismul românesc, cu rezultate notabile în ultimii ani, devine din ce în ce mai competitiv. Pe termen mediu și lung, sperăm ca acest lucru să se reflecte în creșterea nivelului de performanță, per ansamblu”, a declarat Marius Gane, Vicepreședinte FRAE.
Primul rezultat remarcabil al alpinismului românesc din acest an (22 ianuarie 2015) este ascensiunea cu succes pe Fitz Roty (3.375m), din Patagonia (Argentina), ruta franco-argentiniană (650m 55° 6a+6c), de către Aurel Sălășan și Alin Stană, în premieră românească. Fitz Roy este unul dintre cei mai tehnici și dificil de escaladat munți din lume.
Himalaya este cel mai înalt lanț muntos de pe glob și una dintre principalele atracții pentru alpiniști din toate colțurile lumii. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în martie și durează până la finalul lunii mai. Numărul expedițiilor românești în Himalaya a crescut în ultimul deceniu, la fel și deschiderea sponsorilor și a publicului pentru alpinism.
Despre FRAE:
Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, constituită prin asocierea cluburilor sportive și a asociațiilor județene conform Legii Educației Fizice și Sportului 69/ 2000. FRAE este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE asigură reprezentarea României în competițiile sportive și organismele internaționale.
Pentru mai multe informații despre proiectele de expediții și imagini, vă rugăm contactați alpiniștii/cluburile din care fac parte. Pentru informații legate de FRAE, vă rugăm scrieți la: alpinism@frae.ro, media@frae.ro
Credit foto: FRAE (Marius Gane)