Lotul Național ROU se împarte în două serii distincte (restrâns și extins). Diferența între cele 2 loturi (bazată predominant pe valoarea rezultatelor obținute în sezonul precedent + etapele de evaluare din anul curent) este semnificativă din perspectiva
- accesului la cota de participare per competiție oficială
- accesului la competițiile de obiectiv major (Campionat European/Mondial, Cupă Mondială)
- decontarea integrală a cheltuielilor de participare (dacă bugetul federal suportă acest aspect)
- accesul la anumite acțiuni specifice de pregătire/monitorizare efectuate sub egida FRAE
Rezultatele sunt diferențiate specific per probă (escaladă/bouldering). Spre deosebire de criteriile din sezonul 2024 (prea elitiste comparativ cu realitatea din teren), acestea au fost adaptate posibilităților reale ale lotului și vor fi ajustate în fiecare an calendaristic, dacă nivelul lotului va avea o creștere dpv nivel competițional. Criteriile actuale reprezintă MINIMA sub care Team Romania nu va coborî.
În principiu, sportivii lotului restrâns sunt prioritizați pentru participare (atât pentru obținerea obiectivelor, cât și pentru generarea de rezultate) iar sportivii din lotul extins sunt monitorizați pentru completarea loturilor – acolo unde este posibil. Un sportivi din lotul extins poate fi promovat în lotul restrâns la finalul sezonului sau pe parcursul acestuia – dacă unul din sportivii de top nu confirmă sau sunt în incapacitatea de a performa conform planificării inițiale. Suplimentar, sportivii din lotul restrâns vor avea și obiective incluse în planul federal de dezvoltare, ei fiind singurii capabili de a susține efortul de obținere a rezultatelor palpabile pentru finanțarea următorului sezon (2026).
Federația, prin Comisia de Management a Lotului Național va depune eforturi consistente pentru a suporta măcar parțial și cheltuielile sportivilor din lotul extins (în competițiile unde aceștia vor fi acceptați) dar nu va permite participarea sportivilor în competițiile de obiectiv major (Campionate Europene/Mondiale, Cupe Mondiale) dacă aceștia nu au un randament corespunzător pe parcursul anului sportivi sau au participări sporadice, inconsistente.
Pentru a putea fi integrați în evenimentele lotului național, toți sportivii din ambele loturi trebuie să prezinte (prin intermediul staff-ului de pregărire) intențiile de participare pentru sezonul competițional, precum și o schemă generală a planului anual de pregătire.
Criterii selecție lot național restrâns
SENIORI
- Podium/Finală/Semifinală la Cupe Mondiale sau Campionat Mondial
- Podium/Finală/Semifinală la Campionatul European
- Podium/Finală/Semifinală la Cupe Europene
- Podium la Campionatul Național și rezultate Top #3 în cadrul etapelor de evaluare (proporție 60/40%)
JUNIORI (U17/U19)
- Podium/Finală/Semifinală la Campionat Mondial
- Podium/Finală/Semifinală la Campionat European
- Podium/Finală/Top 24 la Cupe Europene (nu au semifinală dar cuantificăm șansele de semifinală la un eventual CE)
- Podium la Campionatul Balcanic
- Podium la Campionatul Național și rezultate Top #3 în cadrul etapelor de evaluare
Criterii selecție lot național extins
SENIORI
- Podium/finală la Campionatul Național și rezultate Top #3 în cadrul etapelor de evaluare
- Îndeplinirea baremului minimal de măiestrie sportivă
JUNIORI (U17/U19)
- Podium/Finală la Campionatul Balcanic
- Podium/Finală la Campionatul Național
- Îndeplinirea baremului minimal de măiestrie sportivă
În situații excepționale (combativitate ridicată per categorie, boală sau eveniment de forță majoră), Comisia de Management a Lotului Național poate oferi credit suplimentar unor sportivi care nu reușesc să performeze în anumite evenimente).
De asemenea, Comisia va monitoriza real și nivelul competițional în care sportivii evoluează și va lua în calcul toate criteriile de combativitate reală per categorie care pot influența un rezultat scriptic. Spre exemplu – un sportiv care obține un loc 29 într-o competiție cu 90 de concurenți (fără a atinge cota de semifinală) nu va fi neglijat în comparație cu un sportiv care obține locul 22 într-o competiție cu 45 de concurenți (cotă de semifinală obținută într-o competiție cu participare low). Toate datele și rezultatele vor fi centralizate cu scop statistic, pentru a evalua atât parcursul competițional pentru întreg sezonul cât și eventualele discrepanțe în valoarea rezultatelor.