Saturday 3rd June 2023 06:58:16 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

Istoric românesc

1990

Constituirea Federatiei Romane de Alpinism si Escalada

In 1990, alpinistii hotarasc constituirea Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, conform cu cele mai noi evolutii pe plan international si afilierea acesteia la Federatia Internationala de Alpinism si Escalada (UIAA). Alpinistii si cataratorii romani au inceput astfel sa participe la competitiile Europene si Mondiale de Escalada si de Schi-Alpinism organizate sub egida Federatiei Internationale si au inceput sa participe la Expeditii in muntii inalti ai lumii alaturi de alpinisti din toate tarile.
1967

Infiintarea Federatiei Romane de Turism - Alpinism

In cadrul Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport se infiinteaza Federatia Romana de Turism-Alpinism (aceasta cuprindea si orientarea sportiva si speologia).
1950

Comisia Centrala de Alpinism

Se infiinteaza Comisia Centrala de Alpinism.
1949

Comitetul pentru Cultura Fizica si Sport

In 1949 se infiinteaza Comitetul pentru Cultura Fizica si Sport, in cadrul caruia functioneaza si o sectie de alpinism.
1948

Asociatia Turismului Popular

Toate aceste Asociatii si cluburi de Alpinism sunt insa desfiintate prin Decretul de la 11 iunie 1948 si patrimoniul lor, constituit din toate cabanele construite in Muntii Carpati, trece in proprietatea statului. Ca inlocuitor se infiinteaza Asociatia Turismului Popular.
1936

Clubul Alpin Roman

Din randurile mambrilor acestei Asociatii, un grup de pasionati hotaraste in 1934 infiintarea Clubului Alpin Roman, initiativa care se materializeaza in 1936.
1929

Asociatia Drumetilor din Muntii Romaniei

In 1929 incepe sa activeze Asociatia Drumetilor din Muntii Romaniei (A.D.M.I.R.). Aceasta are o activitate sustinuta, construieste cabane si scoate regulat un anuar pana in 1947.
1926

Touring - Clubul Romaniei

In 1926 se infiinteaza la Bucuresti Touring-Clubul Romaniei, care continua activitatea Societatii Hanul Drumetilor, constituita in 1920.
1924

Aparitia ziarului Gazeta Sporturilor

La 14 septembrie 1924 incepe aparitia ziarului Gazeta Sporturilor, in care inca din primele numere apare o rubrica permanenta de Alpinism! In aceasta rubrica, marcata cu un piolet si o coarda, au aparut multe articole despre diverse ascensiuni si premiere.
1903

Se infiinteaza Societatea Turistilor din Romania

In 1903 se infiinteaza Societatea Turistilor din Romania (S.T.R.) de catre Profesorii L.Mrazec si Al.Tzigara-Samurcas, avandu-l ca presedinte pe Profesorul Grigore Antipa. Membrii ei fac diverse ascensiuni in Carpati: Muntii Fagaras, Mehedinti, Retezat, Piatra Craiului, dar si in Muntii Caucaz: in iulie 1912 A.Wetter, Röhler si Westerman din Bucuresti urca varful Kazbek de 5047m! Societatea a publicat un anuar al activitatii timp de 13 ani.
1893

Societatea Carpatina Sinaia

In 1893 ia fiinta Societatea Carpatina Sinaia, cu sprijinul arhimandritului Nifon, staretul manastirii Sinaia. Aseasta incepe si ea sa amenajeze poteci de munte si sa construiasca adaposturi si cabane: la Varful cu Dor, Furnica, Piscul Cainelui, Pestera, Caraiman, Varful Omul. Amenajeaza pentru turisti Pestera Ialomitei.
1880

Asociatia Carpatica a Transilvaniei

In 1880 se infiinteaza la Sibiu Asociatia Carpatica a Transilvaniei (Siebenbürgische Karpaten Verein-S.K.V.), clubul din Brasov devenind o sectie a cesteia. Sectii ale acestei Asociatii au luat apoi fiinta in majoritatea oraselor Transilvaniei, dar si la Bucuresti in 1922. Prin intermediul acestor sectii Asociatia a construit in Muntii Carpati 59 de “case de adapost” – cabane, multe drumuri de acces si a facut marcaje. In anuarele editate regulat pana in 1944 au aparut descrierile foarte multor ascensiuni si premiere alpine.
1873

Clubul Alpin al Transilvaniei

Odata cu cresterea interesului pentru ascensiunile montane apar si primele Asociatii si Cluburi care isi dedica activitatea in exclusivitate acestora. Astfel, in 1873, la numai 15 ani dupa infiintarea primului club alpin din lume (cel englez, in 1857), se infiinteaza la Brasov, din initiativa unui grup de sasi, Clubul Alpin al Transilvaniei.
1833 - 1845

Primele ascensiuni fara scop utilitar in Muntii Bucegi

In Muntii Bucegi primele ascensiuni fara scop utilitar despre care ne-au ramas insemnari au fost in 1833 la Pestera Ialomitei si in 1834 la Pestera si varful Omul, facute de grupuri de profesori, botanisti si ingineri din Brasov, incluzand castelanul de atunci al Branului, Andreas Deak! Primele ascensiuni consemnate de la Sinaia la Varful cu Dor au fost realizate de francezii J.Vaillant in 1839 si M.Bouquet in 1840. Apoi de catre romanii Radu Golescu, Al.Kretzulescu si Al.Golescu-Arapila in 1842, Cezar Bolliac si Nicolae Balcescu in 1845, acestia din urma mergand mai departe, de la Varful cu Dor la Caraiman si ajungand pana la varful Omul! Acesti indrazneti montaniarzi ai timpului erau de cele mai multe ori insotiti de calauze-localnici, vechi vanatori de capre negre, ciobani sau padurari, buni cunoscatori ai potecilor si vailor montane. Au intrat in legenda calauze ca Ion Stanila din Brasov, pentru zona Malaiesti, Nicolae Butmaloi si Nicolae Gelepeanu cunoscatori fara egal ai abruptului prahovean al Bucegilor si multi altii. Pionierii ai descifrarii secretelor potecilor si vailor alpine din Bucegi, insotitori de aceste calauze, au fost Nestor Urechia, Mihai Haret, Tache Ionescu, Bucura Dumbrava. Ei au lasat si descrieri ale traseelor parcurse, care s-au constituit in primele ghiduri montane.
1809 - 1838

Primele ascensiuni pe Muntele Ceahlau

In 1809, Veniamin Costache, Mitropolitul Moldovei, insotit de un grup, urca pe Muntele Ceahlau. Apoi, pe acelasi munte urca si alte personalitati ale epocii: Mihail Sturdza, Voievodul Moldovei, in 1835, Gheorghe Asachi in 1838.
1750 - 1837

Primele ascensiuni fara scop utilitar

Muntii Carpati au fost strabatuti inca din timpuri foarte vechi de catre vanatori si ciobani. Vaile si padurile lor au adapostit de-a lungul timpului multi fugari din fata navalirilor dusmane sau sihastri doritori de liniste. Dar primele ascensiuni fara scop utilitar au avut loc desigur mult mai aproape de timpurile noastre. Printre cele mai vechi astfel de ascensiuni, consemnate in documente, sunt cele din M-tii Fagaras ale lui Jacob Zultner in 1750. Fichtel urca in 1782 pe varful Suru si M.Ackner in 1837 pe varful Negoiu.

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...

Newsletter

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular