Wednesday 29th November 2023 07:28:56 PM
Autentificare

Autentificare

Nume utilizator
Parola
Tine-ma minte

SKIMO Vertical Race Azuga, 9 ianuarie 2021

SKIMO VERTICAL RACE AZUGA este o competiție de schi alpinism și probă de vertical a Campionatului Național.

Competiția se află la a patra ediție și se bucură de aprecierea și sprijinul autorităților locale, entități din domeniul sportului, sponsori, voluntari, sportivi etc.

Organizatorii întrecerii sunt, după cum și denumirea evenimentului o sugerează, SKIMO TEAM, Clubul Sportiv Caraimanul Bușteni – secția de schi alpinism, Federația Română de Alpinism și Escaladă, Primăria Orașului Azuga și Azuga Ski & Bike Resort.

Partener și sponsor principal al competiției este Maramontsport, alături de alți sponsori ca: Scarpa, ATK Bindings, Montura și Pieps.

Locația evenimentului este la baza pârtiei de ski Sorica din orașul Azuga.

Programul evenimentului este următorul: 

 • Ora 08:00 – 09:30 – înscrierea și ridicarea kitului de participare. 
 • Ora 09:30 – 09:50 – Validarea înscrierilor.
 • Ora 09:50 – 10:00 – Scurtă ședință tehnică.
 • Ora 10:00 – Startul în competiție.
 • Ora 10:00 – 11:00 – Desfășurarea competiției.
 • Ora 11:00 – 11:30 – Fotografia de grup, la linia de sosire.
 • Ora 11:30 – 12:30 – Întocmirea clasamentului.
 • Ora 12:30 – 13:00 – Festivitatea de premiere.

Categorii de vârstă:

 • Copii U16 - (12-16 ani) anii nașterii 2005-2010
 • Cadeți U18 - (17-18 ani) anii nașterii 2004-2003
 • Juniori U20 - (19-20 ani) anii nașterii 2002-2001
 • Seniori - (21-39 ani) anii nașterii 2000-1981
 • Master - (40-60 ani) anii nașterii 1981-1961

Pentru stabilirea înscrierii la o anumită categorie va fi luată în considerare vârsta concurentului din anul competiției (31.dec.2021).

Profilul traseului

Traseul de concurs constă într-o ascensiune pe schiuri (foci) de la baza pârtiei de schi Sorica, până în zona stației superioare a telegondolei, măsoara o distanță aproximativă de 2100m si are o diferență pozitivă de nivel de 561m.

Ruta de concurs poate suferi modificări din diverse motive date de condițiile meteo, sigurantă, etc.

REGULAMENT

Fiecare participant este obligat să dea dovadă de fair play, să urmeze traseul oficial și indicațiile organizatorilor. Concurenților le este interzis să primească ajutor pe traseu cu excepția situațiilor care țin de viața, integritatea corporală și sănatatea lor.

Echipamentul obligatoriu trebuie să fie format din: 1 per. schiuri, 1 per. legături de tură, 1 per. clăpari, 1 per. piei de focă, 1 per. bețe.

Se va asigura de către organizator saci pentru hainele necesare după concurs, iar transportul acestora la linia de sosire se va face de către oficialii competiției.

Înscrierea în concurs se face la fața locului, în imediata apropiere a zonei de start.

Numărul de concurs va fi primit în momentul validării inscrierii, înainte de competiție, după ce participantul a completat și semnat formularul de înscriere, declarația de responsabilitate și a plătit contravaloarea participarii (50 Ron).

Pentru participarea minorilor este necesară prezența (semnătura) unui reprezentant legal - părinte, tutore, antrenor etc.

Numărul de concurs trebuie purtat în partea din față, astfel încât să fie vizibil pe toată durata cursei si nu trebuie modificat în niciun fel, nerespectarea acestui lucru atragând după sine descalificarea.

Înainte de start va avea loc un scurt briefing, unde se vor transmite detalii despre traseu, eventualele noutăți și modificări aparute.

Cronometrajul se va face cu un sistem manual, la secundă.  Pentru a avea rezultate reale vă reamintim să purtați numărul de concurs în așa fel încât să fie vizibil din față. 

Startul are loc începând cu ora 10:00, de la baza pârtiei de schi Sorica.

Înainte de intrarea în zona de start se va verifica echipamentul și fiecare concurent va fi notat pe foaia de start. Cei care nu sunt notați vor fi considerati absenți de la start și nu vor intra în clasamente.

Odată intrat în zona de start, vizibil delimitată, participantul trebuie să ramână în acea zonă pâna la momentul startului în competiție.

Startul rămâne deschis timp de 5 minute după ora oficială de start. Cei care au pierdut startul și încep cursa în cele 5 minute trebuie să anunțe un oficial de la start. Cronometrarea se va face în acord cu ora oficială de start.  

Pe traseu sunt amplasate puncte de control, obligatorii.  Participanții care nu trec printr-un punct de control vor fi descalificați. 

Sosirea este la statia superioara a telegondolei.

Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri :

 •  s-a accidentat dupa start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei.
 •  în cazuri exceptionale.

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv, este obligat să informeze organizatorul imediat la arbitrul care insoțește pe ultimul concurent sau la unul din arbitrii de pe traseu.

Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere dar este responsabil pentru deplasarea proprie, ruta pe care o va folosi și actiunile ulterioare momentului și locului retragerii, excepție făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

Vor fi întocmite clasamente și se vor acorda premii primilor trei clasați de la fiecare categorie.

Aruncarea de resturi, ambalaje, echipament, etc. pe parcursul traseului și/sau distrugerea deliberată a mediului inconjurator va atrage după sine descalificarea.

Suporterii pot încuraja orice competitor cu conditia să respecte regulile, indicațiile autoritățiilor și/sau ale oficialilor și să nu impiedice desfășurarea competiției. 

Pe parcursul traseului nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator, vehicul în mișcare, etc.), excepție făcând cazurile deosebite.

Penalizări :

 •  scurtarea traseului = descalificare
 •  doping = descalificare
 •  nerespectarea mediului înconjurator = descalificare
 •  schimbarea / distrugerea numarului de concurs = descalificare
 •  nerespectarea regulilor competiției = descalificare
 •  lipsă de fair play față de alți participanți, oficiali, public, etc. = descalificare
 •  primirea de asistentă, ajutor din afară = 60 minute
 •  lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu = 5 minute/obiect

Declarațiile oficialilor, fotografiile și imaginile video constituie probe de care juriul poate să țină seama în cazul în care regulile competiției au fost incălcate. 

Orice altă abatere va fi subiect de decizie pentru juriul cursei.         

Taxa de participare nu se rambursează în cazul descalificării.

Orice participant poate depune o contestație împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiției sau impotriva deciziilor oficialilor.

Contestația scrisă impreună cu o taxa de 200 lei se vor depune la oficiul de cursă in maxim 15 minute de la afișarea rezultatelor complete provizorii. Rezolvarea contestației se va face în urmatoarele 15 minute.

Taxa de contestație va fi inapoiată petentului, dacă contestația va fi câștigată.

Prin inscriere, plată și participare fiecare participant confirmă că a citit, înteles și acceptat condițiile de participare și aceste reguli, își asumă riscurile participării la SKIMO VERTICAL RACE AZUGA și sunt responsabili pentru propriile acțiuni care ar trebui să țină cont de circumstanțe relevante ca: schimbarea vremii, condițiile meteo și de zapadă, zona în care se află și echipamentul pe care il folosește.

 

Regulament privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform Ordinului MTS / MS nr.1634 din 23 09.2020: 

Măsuri pentru organizatorii evenimentului sportiv

a) În pregătirea evenimentului:

— întreg personalul implicat în organizarea competiției va purta echipament de protecție (mască, mănuși);

— Se vor asigura dispozitive și substanțe de igienizare a mâinilor cu produse biocide avizate/autorizate la intrarea în spațiul destinat evenimentului pentru toți participanții;

— se va asigura atenționarea în toate spațiile folosite de competitori prin anunțuri scrise/postere informative plasate la loc vizibil privind regulile de igienă a mâinilor și igiena respiratorie, practicarea responsabilității sociale prin distanțarea socială și monitorizarea propriei stări de sănătate; 

— la locul organizării evenimentului sportiv, personalul organizator efectuează termometrizarea digitală a persoanelor implicate în desfășurarea competiției (sportivi, arbitri, antrenori, voluntari etc.). În cazul înregistrării unei temperaturi peste 37,3°C, se repetă termometrizarea după 5 minute de repaus. Dacă temperatura ridicată se menține persoana respectivă nu va fi acceptată în competiție și se va recomandă consultarea medicului ;

b) În timpul evenimentului:

— se interzice accesul spectatorilor la competiție pe perioada epidemiei de COVID-19;

— toți participanții (sportivi, antrenori, arbitri, organizatori, voluntari, reprezentanți ai presei etc.) vor fi supuși unui triaj observațional și trecuți pe o listă nominală, pentru a facilita o eventuală anchetă epidemiologică.

 Măsuri pentru participanții la eveniment:

a) Înainte de eveniment:

Toți participanții (sportivi, voluntari, oficiali etc.) trebuie să își monitorizeze starea de sănătate și să respecte cu strictețe măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea socială, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii și respectarea recomandărilor de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală, dacă există simptome specifice bolii. 

Sosirea participanților în locația unde va avea loc competiția sportivă trebuie să se facă astfel: 

— transportul interurban către locația unde va avea loc competiția sportivă se va face cu autobuze/microbuze proprii sau rezervate în acest scop și folosite exclusiv pentru participanți sau cu mașina individuală. Se vor respecta reglementările Ordinului ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, al ministrului afacerilor interne și al ministrului sănătății nr. 1.082/97/1.112/2020 privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 (anexa nr. 2 „Măsuri și reguli care se impun a fi implementate pentru derularea operațiunilor de transport rutier de persoane, transport rutier de mărfuri, transport în regim de taxi, transport în regim de închiriere cu șofer și transport alternativ, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19”); 

— pentru transportul intraurban, este recomandată sosirea individuală a participanților cu mașina personală sau cu autocarul/microbuzul închiriat în regim de uz exclusiv; 

— este recomandat ca participanții să ajungă la momente diferite la locul de desfășurare a competiției, pentru a evita aglomerarea de persoane în anumite puncte. În funcție de infrastructura locației, este recomandat să fie folosite căi diferite către punctul de desfășurare a competiției; 

— în cazul în care participanții la competiție sunt obligați să călătorească în afara localității unde locuiesc, cazarea lor se va face respectând Ordinul ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului sănătății nr. 1.731/832/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei, pe durata stării de alertă (anexa nr. 3 „Recomandări privind funcționarea structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare”). 

b) În timpul derulării și după derularea evenimentului

— Participanții trebuie să respecte regulile de igienă (de exemplu, folosirea unei batiste de unică folosință, în caz de tuse sau strănut, evitarea schimbului de echipament sportiv, săpun, sticle cu apă și alte articole personale între competitori, interzicerea folosirii dușului sau a saunei, evitarea contactului fizic — strângeri de mână, îmbrățișări la sfârșitul evenimentului).

c) Măsuri care trebuie respectate de reprezentanții presei:

 — Toți reprezentanții presei care asistă la competiție trebuie să declare că sunt de acord să respecte normele de igienă, să se supună examenelor medicale și să respecte distanța socială de cel puțin 2 m.

Calendar competițional schi alpinism 2020 - 2021

Denumirea competiției Data - perioada de desfășurare Locația Categorii participante Probele din concurs
Cupa Mondială 19 - 20.12.2020 Tonale
Italia
Seniori+U23+U20 Sâmbătă 19.12.2020
SPRINT     
Duminică 20.12.2020 
VERTICAL
CN VERTICAL - Skimo Vertical Race Azuga  09.01.2021 Azuga
România
Toate categoriile de vârstă Sâmbătă 09.01.2021
VERTICAL
CN SPRINT - Cupa Caraimanul 16.01.2021 Azuga
România
Toate categoriile de vârstă Sâmbătă 16.01.2021
SPRINT
Cupa Mondială 05 - 06.02.2021 Flaine
Franța
Seniori+U23+U20 Vineri 05.02.2020
INDIVIDUAL     
Sâmbătă 06.02.2020
SPRINT
Cupa Alpilor - GERMANIA 06 - 07.02.2021 Bischofswiesen, Germania Toate categoriile de vârstă Sâmbătă 06.02.2021
SPRINT
Duminică 07.02.2021
INDIVIDUAL
Campionatul Mondial  11 - 13.02.2021  Le Dévoluy
Franţa
Master Vineri 11.02.2021 - VERTICAL Sâmbătă 12.02.2021 - zi liberă Duminică 13.02.2021 - TEAM RACE
Cupa Vlădeasa 06 - 07.02.2021 Cab. Vlădeasa    România Toate categoriile de vârstă Sâmbătă 06.02.2021
INDIVIDUAL
Duminică 07.02.2021 -       -
CN INDIVIDUAL - Ski Alpinism Race 13 - 14.02.2021 Bâlea - Făgăraș Romania Juniori+U20+Seniori INDIVIDUAL
Cupa Mondială 20 - 21.02.2021 Martello, Italia Seniori+U23+U20 Sâmbătă 20.02.2021
SPRINT
Duminică 21.02.2021
INDIVIDUAL
Predeal Vertical Race 28.02.2021 Predeal, România Toate categoriile de vârstă Duminică 28.02.2021
VERTICAL
Campionatul Mondial  01 - 06.03.2021 La Massana, Andorra Seniori+U23+U20 Luni 01.03.2021 - Open Fest        Marți 02.03.2021 - INDIVIDUAL Miercuri 03.03.2021 - VERTICAL     Joi 04.03.2021 - zi liberă              Vineri 05.03.2021 - SPRINT    Sâmbătă 06.03.2021 - ȘTAFETĂ
Bucegi Winter Race 06.03.2021 Mți. Bucegi, România Toate categoriile de vârstă Sâmbătă 06.03.2021
INDIVIDUAL
Campionatul Mondial  10 - 13.02.2021 Beaufort
Franţa
Seniori Miercuri 10.03.2021
Long dist. team
Joi 11.03.2021
Long dist. team 
Vineri 12.03.2021
Long dist. Team
Sâmbătă 13.03.2021
Long dist. team
Cupa Baiului 13.03.2021 Azuga
România
Toate categoriile de vârstă Sâmbătă 13.03.2021
INDIVIDUAL
CN ECHIPE - Cupa SkiTrab 20 - 21.03.2021 Munții Rodnei Romania Toate categoriile de vârstă Sâmbătă 20.03.2021
CN ECHIPE
Duminică 21.03.2021
INDIVIDUAL 
Cupa Mondială 25 - 28.03.2021 Madonna di Campiglio
Italia
Seniori+U23+U20 Joi 25.03.2021
SPRINT
Vineri 26.03.2021
VERTICAL
Sâmbătă 27.03.2021 - zi liberă      Duminică 28.03.2021
INDIVIDUAL

Rezultatele Campionatului Național de Schi Alpinism - Individual, Peștera, Mții Bucegi, 07.03.2020

Sâmbătă, 7 martie, s-a desfășurat la Peștera, M-ții Bucegi, Campionatul Național de Schi Alpinism, proba Individual.

În ciuda condițiile meteo nu tocmai optime, concursul a aliniat la start 24 de sportivi și s-a desfășurat în bune condiții.

CLASAMENT LA PROBA DE INDIVIDUAL A C.N. SCHI-ALPINISM

Categoria Cadeți Masculi

 • Locul I - JINGA George (CS. Dinamo București)
 • Locul II - COTINGHIU Petruț (CS. Dinamo București)
 • Locul III - CIULINARU Andrei (CS. Caraimanul Bușteni)

Categoria Cadeți Feminin

 • Locul I - MANEA Andreea (CS. Caraimanul Bușteni)
 • Locul II - ENACHE Alexia (CS. Caraimanul Bușteni)
 • Locul III - CLINCIU Ana-Maria (CSO. Zărnești)

Categoria Juniori Masculin

 • Locul I - BLAJ Dragoș (CS. Dinamo București)
 • Locul II - SURDU Constantin (CS. Dinamo București)
 • Locul III - Stanciu Claudiu (CS. Caraimanul Bușteni)

Categoria Juniori Feminin

 • Locul I - ROȘCA Maria (CSA. Steaua București)
 • Locul II - Băncilă Ștefania - (CS. Dinamo București)

Categoria Seniori Masculin

 • Locul I - PREDA Andrei (CSA. Steaua București)
 • Locul II - PALICI Viorel (CSA. Steaua București)
 • Locul III - BĂLAN Silviu (CSA. Steaua București)

Categoria Seniori Feminin

 • Locul I - MANEA Alexandra (CS. Dinamo București)

Campionatul Național de Schi-Alpinism, proba individual 2020

Pe scurt despre eveniment:

 • campionat național de schi-alpinism – individual
 • etapa a-III-a din Cupa României la schi alpinism
 • cursă populară open feminin, masculin
 • când: 07.03.2020
 • organizator: Asociația Salvamont Dâmbovița

IMPORTANT: Având în vedere lipsa zăpezii, F.R.A.E. a luat decizia ca Bucegi Winter Race, etapa a III-a din Cupa României 2020, să conteze în acest an și pentru Campionatul Național de Schi-Alpinism - Individual.

Categorii campionat național:

 • Cadeți: 15-17 ani
 • Juniori: 18-20 ani
 • Seniori feminin/ masculin
 • Veterani: 41-50 ani & 50+ ani

NOTE:

 • Loc de întâlnire / înscriere / start: Refugiul Salvamont Dâmbovița, Peștera, M-tii Bucegi.
 • Pentru a putea concura la C.N. Individual, participanții trebuie să fie sportivi legitimați în cadrul unui club sportiv afiliat F.R.A.E.
 • Pentru stabilirea înscrierii la o anumită categorie va fi luată în considerare vârsta din anul competiției.
 • Înscrierea se va face la fata locului, taxa de participare este de 50 de lei.

Program:

 • 08.00-09.30 înscriere (Refugiul Salvamont Dâmbovița)
 • 09.40-09.50 verificare echipament
 • 09.50 ședința tehnică
 • 10.00 Start (seniori, juniori, cadeți, veterani)
 • 14.00 Premierea

Echipament obligatoriu campionat național:

1 per. schiuri, 1 per. legaturi de tura, 1 per. clapari, 1 per. piei de foca, 1 per. bete, rucsac cu sistem de prindere a schiurilor, imbracaminte partea superioara - 3 straturi din care unul de vant, pantaloni si suprapantalon, casca de protectie, transceiver de avalansa, lopata de avalansa, sonda de avalansa, ochelari, 1 per. manusi, caciula/buff, numar (va fi dat de organizatori), folie de supravietuire.

Suplimentar pentru seniori: coltari alpinism (minim zece puncte), ham si kit de via feratta/2 lonje cu carabiniere certificate UIAA.

 

Rezultatele Campionatelor Naționale de Schi - Alpinism, probele de Cursă Verticală și Sprint 2020

Sâmbătă 22 și duminică 23 februarie 2020 s-au desfășurat la Azuga și Bușteni două din cele trei probe ale campionatului național de schi alpinism.

Cu sprijinul C.S. Caraimanul Bușteni, F.R.A.E. a organizat proba de vertical pe pârtia de schi Cazacu din stațiunea Azuga, iar proba de sprint pe pârtia de schi Kalinderu din stațiunea Bușteni, ambele probe bucurându-se de condiții optime apreciate de sportivii și spectatorii prezenți.

CLASAMENT LA PROBA DE VERTICAL A C.N. SCHI-ALPINISM

Categoria seniori masculin

 • Locul I - Pălici Viorel (Steaua)
 • Locul II - Preda Andrei (Steaua)
 • Locul III - Bălan Silviu (Steaua)

Categoria seniori feminin

 • Locul I - Ingrid Mutter (Steaua)
 • Locul II - Manea Alexandra (Dinamo)

Categoria juniori masculin

 • Locul I - Surdu Constantin (Dinamo)
 • Locul II - Blaj Dragoș (Dinamo)
 • Locul III - Stanciu Claudiu (Caraimanul Bușteni)

Categoria juniori feminin

 • Locul I - Olaru Anca (Dinamo)
 • Locul II - Roșca Maria (Steaua)
 • Locul III - Băncilă Ștefania - (Dinamo)

Categoria cadeți masculin

 • Locul I - Jinga George (Dinamo)
 • Locul II - Voicu Robert (Caraimanul Bușteni)
 • Locul III - Cotinghiu Petruț (Dinamo)

Categoria cadeți feminin

 • Locul I - Coșofreț Larisa (Dinamo)
 • Locul II - Enache Alecsia (Caraimanul Bușteni)
 • Locul III - Grigore Teodora (Caraimanul Bușteni)

CLASAMENT LA PROBA DE SPRINT A C.N. SCHI-ALPINISM

Categoria seniori masculin

 • Locul I - Pălici Viorel (Steaua)
 • Locul II - Preda Andrei (Steaua)
 • Locul III - Manea Silviu (Steaua)

Categoria seniori feminin

 • Locul I - Manea Alexandra (Dinamo)

Categoria juniori masculin

 • Locul I - Surdu Constantin (Dinamo)
 • Locul II - Blaj Dragoș (Dinamo)
 • Locul III - Stanciu Claudiu (Caraimanul Bușteni)

Categoria juniori feminin

 • Locul I - Băncilă Ștefania - (Dinamo)
 • Locul II - Olaru Anca (Dinamo)
 • Locul III - Roșca Maria (Steaua)

Categoria cadeți masculin

 • Locul I - Jinga George (Dinamo)
 • Locul II - Cotinghiu Petruț (Dinamo)
 • Locul III - Andrei David (Caraimanul Bușteni)

Categoria cadeți feminin

 • Locul I - Coșofreț Larisa (Dinamo)
 • Locul II - Enache Alecsia (Caraimanul Bușteni)
 • Locul III - Grigore Teodora (Caraimanul Bușteni)

Federația Română de Alpinism și Escaladă

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. FRAE s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice...

Mai mult...